Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Mozart pentru porcii din Vorniceni

La doar 15 km de municipiul Suceava, la Vornicenii Mici, Gheorghe Şcheuleac a înfiinţat o fermă de porci de carne. Afacerea a fost pusă pe picioare în anul 2008, costurile totale ridicându-se la 900.000 de euro, din care Uniunea Europeană a asigurat circa 300.000 de euro. Convins că-şi poate maximiza profitul, afaceristul  a înfiinţat o fermă similară şi la Filipeşti în judeţul Bacău, tot cu un efectiv de 2.000 de capete.

Pe o suprafaţă de 1,5 hectare de teren, investitorul a construit toate facilităţile necesare funcţionării unei ferme moderne: un FNC, două silozuri, instalaţii prin intermediul cărora sunt livrate furajele, un puţ forat care asigură alimentarea cu apă, precum şi două hale dotate cu tunuri de aer ce asigură o temperatură constantă, în funcţie de greutatea porcilor aceasta fiind cuprinsă între 25ºC în prima perioadă de creştere şi 18ºC la maturitate.

Rasă, casă, masă şi... muzică

Sunt trei condiţii de bază, ne spune Gheorghe Şcheuleac, administratorul fermei, ce se impun a fi respectate în creşterea porcilor: rasă, casă, masă. „Dacă rasa de porc şi condiţiile de creştere sunt bune şi dacă îi dai mâncare corespunzătoare, atunci sigur ai şi rezultate, în sensul că animalul pune un kilogram de carne la trei kilograme de furaj şi ciclul de producţie se încheie după trei luni.“

Aşadar, la fiecare trei luni pe porţile fermelor administrate de Gheorghe Şcheuleac ies în jur de 2.000 de porci, fiecare cu o greutate de 100-120 kg. „Procentul de grăsime este foarte mic, sunt porci de carne, nu au grăsime, nu au colesterol. Un porc de 110 kg are în jur de 5 kg de grăsime, ceea ce înseamnă un randament foarte bun. Aceştia sunt duşi la abatoare specializate, iar apoi ajung la consumatori. Este un ciclu de producţie care se repetă de trei ori pe an, pentru că este nevoie şi de perioade în care halele unde au crescut porcii să fie dezinfectate“, a punctat Gheorghe Şcheuleac.

Pe lângă condiţiile de care au parte animalele, în spaţii cu multă lumină naturală, curăţenie, cu pardoseli formate din grătare care sunt tot timpul uscate şi foarte curate, fermierul creează şi un ambient plăcut, halele fiind dotate cu instalaţii audio în care se difuzează muzică. „M-am documentat în presa de specialitate şi am văzut că unii au pus muzică la vaci. M-am gândit să le punem şi noi muzică la porci, pentru relaxare. În general, muzică clasică, şi nu alt gen, ca să nu se sperie. Am observat că porcii sunt mult mai liniştiţi, mănâncă şi dorm mai bine.“

Purceii sunt aduşi din import

Deoarece în România fermele de reproducţie a raselor de porci pentru carne sunt din ce în ce mai puţine, fermierul sucevean s-a orientat către import. Porcii, în greutate de 20-25 kg, sunt aduşi din ţări precum Germania, Danemarca, Olanda, Ungaria.

Deopotrivă cu grija pentru importurile unor rase care prezintă la maturitate până la 5% grăsime, investitorul a acordat atenţie şi informatizării fluxului de producţie, toate operaţiunile fiind asistate de calculator. Furajarea şi adăparea animalelor se realizează printr-un sistem automat, iar dejecţiile se scurg prin nişte grătare, fără să fie nevoie de intervenţia omului. „Creierul afacerii este calculatorul. Îl pornim şi dăm drumul la moară care trage automat din fiecare celulă cantitatea necesară de porumb, orz, şrot de soia şi şrot de floarea-soarelui. Ingredientele formează reţeta după anumite procente, pentru că trebuie să avem proteină, energie ca să echilibrăm bine o reţetă. Tehnologia este modernă, făcând posibilă creşterea a 2.000 de porci cu doar doi oameni“, a spus Gheorghe Şcheuleac.

Cerealele şi furajul de soia, esenţiale

Deşi comercializează carnea de porc în viu la doar 5,96 lei/kg, întreprinzătorul sucevean consideră că afacerea este una rentabilă. „Este un preţ mic, dar avem norocul că primim o subvenţie de aproximativ 160 de lei pentru fiecare porc şi atunci, la 8,50 lei/kg, afacerea devine rentabilă. A fost o investiţie foarte serioasă în care am crezut mult. Perioada de amortizare era calculată la cinci ani, dar sper ca la sfârşitul acestui an, după patru ani de funcţionare, să ajungem pe zero.

Mai avem de plătit la bănci, dar ne convine să achităm creditul la termen pentru că este luat prin Programul Fermierul, cu o dobândă mică. Chiar dacă începutul a fost mai dificil, cred că nu am greşit investind în această fermă. De altfel, anul trecut am mai cumpărat o fermă similară la Filipeşti - Bacău, gata făcută, şi acolo lucrurile merg la fel de bine, motiv pentru care intenţionez să mai deschid o a treia în cursul acestui an.

Am un proiect în lucru - o fermă de reproducţie, pentru a ne asigura purceii astfel încât să putem renunţa la import, pentru că este destul de scump“, a dezvăluit Gheorghe Şcheuleac. Astăzi, pentru el, procesul prin care purceii de 20  kg ajung în doar trei luni la o greutate de cinci ori mai mare nu mai are nicio necunoscută. „Omul de la ţară nu-i dă şrot de soia sau de floarea-soarelui. El îi dă iarbă, cartofi în aşa fel încât să nu moară de foame. De aceea ciclul de îngrăşare a unui porc crescut în gospodărie individuală durează 8-9 luni, pe când noi îl creştem în trei luni. Baza este furajul de soia, foarte indicat în creşterea porcilor pentru că are un conţinut de proteină mare“, a precizat fermierul.

Silviu BUCULEI
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 11, 1-15 IUNIE 2012

Vizualizari: 1056


֩ Comentarii

 
֠ 1.     Maria -- (13-November-2013 )
Buna seara!..Imi puteti lasa un numar de telefon pe E-mail ca ma intereseaza sa cumpar un purcel. Multumesc o seara placuta!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI