Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

O păstrăvărie cu încărcătură istorică

Parcă ascunsă printre munţi de ochii vizitatorilor nepoftiţi, Păstrăvăria Valea Putnei deţine un adevărat tezaur salmonicol, la care se adaugă o istorie de peste 120 de ani. Aici, în anii ’50 ai secolului trecut, silvicultorul Otto Zaluţschi a creat o nouă reţetă care a revoluţionat arta culinară. Ideea lui a fost să menţină peştele proaspăt cât mai mult timp, ţinând cont că, în acea vreme, românii nu aveau frigider sau congelator. Aşa a apărut „păstrăvul la cobză“, adică afumat la foc molcom din crengi de răşinoase şi înăbuşit în cetină de brad. O adevărată delicatesă!

Păcat că, la fața locului, multitudinea de date, deosebit de interesante, nu ne-a fost oferită de șeful păstrăvăriei, care a fugit de ziariști „ca dracu’ de tămâie“. Pe malul bazinelor, a trebuit să ne mulțumim cu câteva explicații sumare din partea unui muncitor, de altfel foarte amabil. Abia când ne-am întors la administrator (Ocolul Silvic Pojorâta, care aparține de Direcția Silvică Suceava, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva), am aflat câte ceva din ceea ce ne interesa.
Curcubeu de peste 2 kg

Muncitorul ne-a scos „pe teren“ și ne-a însoțit până la bazinul în care sunt ținuți reproducătorii de curcubeu. După câteva mâini de mâncare și mai multe încercări, îngrijitorul a scos cu minciogul câțiva păstrăvi, cum nu am mai văzut. Unii depășeau 2 kg. Parcă erau somoni! Greutatea este foarte mare, dacă o comparăm cu cea a peștilor de consum, în medie de 150-200 g. Apoi am vizitat bazinele cu puieți, ușor de prins în plasă, indi­ferent de vreme.

„Uneori avem probleme cu cei mici, în timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate“, ne-a spus gazda noastră.

În momentul vizitei mai multe bazine erau goale, urmând să fie spălate, umplute cu apă și populate cu puieți din noua generație.

La sugestia regelui Carol I

Păstrăvăria se află în apropierea localităţii Valea Putnei, la o altitudine de 1.000 m. A fost înființată în anul 1890, la sugestia regelui Carol I. Atunci avea menirea de a repopula râurile de munte. La început au fost construite 15 bazine din pământ, toate aparţinând familiei Antonovici. Suprafața luciului de apă era de numai 800 mp.
În perioada 1954-1955 a fost reconstruită, în aval de vechiul amplasament, iar între 1979 și 1981 s-au făcut mai multe modernizări succesive, în urma cărora s-a ajuns la 28 de bazine betonate și un luciu de apă de 4.300 mp. Are o capacitate de 10 tone de pește pe an.

Iniţial, păstrăvăria avea caracter mixt, consum și repopularea apelor de munte din Bazinul Dornelor, Pojorâta, Vama și Moldoviţa. Însă, în ultimii ani, produce păstrăv numai pentru consum.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 972֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI