Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La Pristol, repararea sistemului de irigaţii, un supliciu

În timp ce statul a lăsat în paragină staţiile de pompare, iar culturile agricole se usucă pentru că nu au apă, Cornel Stroescu, administratorul SC Hastro Şovarna SRL din localitatea Şovarna, judeţul Mehedinţi, intenţionează să repună în funcţiune sistemul de irigaţii de la Pristol. Domnia sa este, în acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş, membră a Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Staţia de pompare Pristol, prevăzută să preia apă din Dunăre, este nefuncţională din 2004, iar canalul magistral şi cele secundare au devenit inutilizabile. „Acum înfiinţăm o organizaţie a utilizatorilor de apă, având intenţia de a face funcţională staţia de pompare. Documentaţia a fost deja depusă la tribunal. Pentru început, suntem cinci membri“, ne-a declarat Stroescu.

Interlocutorul nostru ne-a spus că a discutat şi cu fermieri din alte comune, în apropierea cărora trece canalul de irigaţii. Astfel a apărut posibilitatea creării mai multor organizaţii care, la nivel judeţean, vor forma o federaţie. La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale li s-a promis că, dacă vor înfiinţa federaţia, staţia de pompare le va aparţine.

Banii, o mare problemă

Cornel Stroescu a întocmit un Studiu de impact, pe propria sa cheltuială, cu o companie occidentală specializată. Au rezultat costuri foarte mari pentru reabilitare. Conform primelor estimări făcute, ar fi necesare între şase şi zece milioane de euro pentru repunerea în funcţiune a staţiei şi canalelor de irigaţii. „De peste opt ani de zile statul nu s-a implicat cu nimic.

Până anul trecut, am sperat să obţinem bani pe Măsura 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, noi fiind interesaţi de reabilitarea sistemelor de irigaţii. Numai că, anul acesta, măsura a fost suspendată. Din nou, la MADR ni s-a promis că va fi reactivată. Fără fonduri europene, ne va fi greu să reabilităm staţia şi canalele, pentru că nu ştiu cine ar fi dispus să investească în aşa ceva“, a afirmat fermierul mehedinţean. Însă afacerea ar fi rentabilă, pentru că suprafaţa totală care ar putea fi irigată ar ajunge aproape la 25.000 ha!

Nevoia de apă

„Dunărea curge lângă noi, dar nu avem apă pentru irigaţii, unele culturi fiind deja compromise din cauza secetei. Rapiţa nu a răsărit deloc, iar grâul abia a apărut. Dacă nu plouă săptămânile viitoare, pierderile se vor ridica la cel puţin 2 milioane de lei. Dacă am fi avut apă, vorbeam de câştiguri, nu de pierderi“, ni s-a plâns Stroescu. Domnia sa a menţionat că, de anul trecut, începând din august şi până în această primăvară, din ploi şi zăpadă nu s-au cumulat nici măcar 30 de litri de apă pe metrul pătrat. În opinia sa, dacă vor fi de acord şi ceilalţi fermieri mehedinţeni, doar împreună vor putea strânge bani pentru refacerea sistemului de irigaţii.

Nea Costică, stingherul

La faţa locului l-am întâlnit pe Constantin Rotaru, din satul Cozia, comuna Pristol, un paznic stingher, angajat al unei firme de pază. El ne-a relatat că Staţia de pompare a fost prevăzută cu zece pompe de 3,3 MW, care nu au mai fost pornite. Până în 2004 a mai funcţionat câte o pompă, cel mult două. Anul trecut, după reorganizarea Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare în Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, tot personalul iniţial a dispărut. „Probabil că staţia ar mai putea fi pusă în funcţiune, dar pe câmp totul este distrus. Fierul a fost furat, iar canalele s-au degradat. Înainte de 1989, staţia mergea din plin, cu şase-şapte pompe odată“ – ne-a spus nea Costică.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 11, 1-15 IUNIE 2012

Vizualizari: 932


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI