Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Paza bună trece primejdia rea…

Inaugurăm, în acest număr o nouă rubrică sub titlul generic „Asiguraţi şi Asiguratori“ care va cuprinde în paginile sale, număr de număr, informaţii menite a veni în sprijinul celor ce-şi vor protejate afacerile, bunurile şi până la urmă, viaţa, dar şi sfaturi, orientări noi privind pensiile private etc.

Pentru început...

(Aproape) totul despre asigurările auto

Pe timp de iarnă, numărul accidentelor rutiere creşte şi de aceea trebuie să avem în vedere că o asigurare ne poate feri de multe greutăţi. Pe lângă asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, cunoscută drept RCA, cea mai bună metodă de a ne proteja maşina este asigurarea CASCO.

Vă propunem să aflăm, în materialul următor, care sunt deosebirile dintre aceste tipuri de poliţe şi, mai ales, ce tip de daune acoperă acestea…

Asigurarea RCA

• Ce este asigurarea RCA?

RCA-ul este asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto prin care terţii prejudiciaţi în urma unui accident auto sunt despăgubiţi, fie că este vorba de daune la autovehicule, vătămări corporale, decese sau pagube aduse proprietăţilor. Această asigurare se încheie pentru toate autovehiculele înmatriculate sau supuse înmatriculării în România, excepţie făcând remorcile, semiremorcile şi ataşele.

• Care este scopul asigurării RCA?

Deşi a dat naştere la numeroase controverse în rândul publicului larg, asigurarea de răspundere civilă auto, sau RCA, are un scop bine definit: cel păgubit să primească în mod obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situaţia materială a celui care a produs evenimentul.

În acest fel, asigurarea  este atât în interesul celui care a suferit paguba, cât şi al celui care a fost vinovat de producerea sa. Se poate întâmpla ca, doar dintr-o mică neatenţie la volan, un conducător auto să producă daune de o valoare ridicată, astfel încât să nu fie capabil să le suporte din bugetul propriu, ceea ce ar duce la litigii, uneori de lungă durată şi cu costuri mari, sau ar atrage alte tipuri de sancţiuni asupra sa.

Despăgubirile se plătesc şi atunci când cei care au fost prejudiciaţi nu au domiciliul, sediul sau reşedinţa în România. În cazul în care conducătorul autovehiculului care a produs accidentul este altă persoană decât proprietarul, compania de asigurări suportă despăgubirea în baza RCA-ului.

• Voi plăti mai mult pentru o asigurare RCA?

Una dintre principalele informaţii vehiculate în aceste luni de iarna de mass-media este cea a scumpirii poliţelor RCA. Se vehiculează în acest sens valori de până la 50%. De multe ori aceste sume sunt însă vehiculate în goana după senzaţional sau în funcţie de alte interese, astfel încât, la o examinare mai atentă…, aţi putea constata că veţi plăti chiar mai puţin…

Astfel, începând cu acest an, tarifele RCA se calculează, în multe cazuri, în funcţie de profilul de risc al şoferului – vârstă, sex, vechimea carnetului de conducere, regiunea în care acesta are domiciliul, conduita în trafic etc.

În multe cazuri însă asigurătorii sunt nevoiţi să majoreze tarifele având în vedere majorarea preţului pentru piesele de schimb şi pentru manoperă, precum şi o creştere din ce în ce mai accentuată a daunelor la nivelul întregii ţării.

O statistică îngrijorătoare

De altfel, în ceea ce priveşte siguranţa rutieră, România se află pe ultimele poziţii din Uniunea Europeană. Conform statisticilor Poliţiei Rutiere, la nivel naţional, în primele 10 luni ale lui 2008  s-au înregistrat 8.131 de accidente grave, ce au avut ca rezultat decese (2.326) sau răniţi grav (9.985), în creştere cu 23,01% faţă de perioadă similară a anului precedent.

În ceea ce priveşte accidentele uşoare înregistrate în decursul aceleiaşi perioade, numărul lor a atins 35.240, în scădere cu 17,69% faţă de intervalul ianuarie-octombrie 2007, cu precizarea că 20% dintre acestea s-au petrecut pe şoselele Capitalei.
De asemenea, începând cu luna ianuarie 2007 poliţa RCA include nu doar acoperirea riscurilor specifice pe teritoriul ţării noastre, ci şi-a extins aria de valabilitate pentru toate ţările din Uniunea Europeană, ceea ce până acum se realiza prin poliţa „Carte Verde“.

„Carte Verde“ este o asigurare de răspundere civilă auto valabilă numai în afara teritoriului României. În baza acestei asigurări se acordă despăgubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească pentru distrugerea de bunuri sau vătămarea corporală ca urmare a unor accidente de circulaţie petrecute în străinătate.

• Ce se întâmplă dacă nu închei o poliţă RCA?

În cazul lipsei sau expirării poliţei RCA, legea prevede o amendă contravenţională între 1.000 şi 2.000 lei, suspendarea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor de înmatriculare. Dacă autovehiculul fără RCA valabil a fost implicat într-un accident, indiferent dacă acesta a avut sau nu ca urmări şi vătămări corporale, sancţiunea aplicabilă este cea menţionată mai sus, la care se adaugă plata despăgubirilor.

Asigurarea CASCO

• Ce este asigurarea CASCO?

Totuşi, asigurarea RCA nu se adresează titularului său, ci doar terţelor persoane care au fost păgubite din vina acestuia. Pentru a asigura propriul automobil împotriva furtului sau daunelor ce pot surveni, este necesară o poliţă de tip CASCO. Aceasta se va încheia la solicitarea proprietarului maşinii, iar preţul poliţei va fi egal cu un anumit procent aplicat la valoarea reală a maşinii.

Este de menţionat că valoarea reală, în calculele companiilor de asigurări, nu este întotdeauna egală cu valoarea de piaţă a maşinii. Această valoare se calculează ca fiind preţul unui autovehicul nou ajustat cu un coeficient de uzură.

Prin asigurarea CASCO se despăgubesc furtul total sau doar al unor părţi componente ale maşinii, pagube survenite în urma unei tentative de furt (geamuri sparte, încuietori forţate etc.), dauna totală a maşinii, daune parţiale (lovire, zgâriere etc.), dar şi vandalismul (zgârierea intenţionată, tăierea cauciucurilor), doar dacă această clauză este prevăzută în poliţa de asigurare. De asemenea, sunt acoperite prejudiciile apărute în cazul în care maşina este condusă de o altă persoană decât proprietarul maşinii.

• Ce excluderi are CASCO?

Totuşi, acest tip de poliţă conţine şi cazuri de excludere de la despăgubire, cum ar fi: războiul, terorismul, tulburările sociale, pagubele apărute în urma defecţiunilor tehnice ale maşinii, pagube provocate intenţionat sau cele apărute în urma cazurilor ce sunt încadrate drept infracţiuni, conform legislaţiei rutiere în vigoare (conducerea sub influenţa alcoolului, conducerea fără permis, fără numere de înmatriculare etc.).

Însă dacă toate condiţiile sunt respectate, aceasta reprezintă cea mai bună metodă de a-ţi proteja autovehiculul de eventualele pagube ce pot surveni.

Pentru a încheia o asigurare de tip RCA sau CASCO puteţi merge la punctele de lucru ale companiilor de asigurări din regiune sau puteţi apela la un broker de asigurare, care vă poate încheia poliţa şi vă poate furniza informaţii despre ofertele mai multor companii. 
În cazul în care aveţi întrebări referitoare la problematica asigurărilor, nu ezitaţi să ne contactaţi pe e-mail asistent@1asig.ro sau să ne scrieţi la adresa: Str. Horei nr. 15-17, sector 2, Bucureşti, în atenţia Redacţiei Publicaţiilor XPRIMM.

Pagini realizate cu sprijinul Media X PRIMM www.1asig.ro
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2009

Vizualizari: 1012



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI