Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Perdele forestiere

De-a lungul drumurilor naţionale, vor fi înfiinţate perdele forestiere de protecţie împotriva înzăpezirilor care vor veni în iarnă.

Un acord în acest sens a fost semnat de László Borbély, ministrul Mediului şi Pădurilor, şi de Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Sarcina creării şi administrării acestor perdele forestiere revine Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, prin ocoalele silvice în raza cărora se vor afla. Finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor.
Laszlo Borbely a afirmat că semnarea acestui protocol reprezintă un progres foarte important pentru mediu, cetăţeni şi transporturi.

MTI va stabili priorităţile şi, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, va identifica proprietarii de terenuri, din partea cărora va trebui să obţină un acord de acceptare.

Ar fi de precizat că ideea înfiinţări perdelelor forestiere de protecţie împotriva înzăpezirii, de-a lungul drumurilor naţionale, îi aparţine lui Valerian Solovăstru, directorul general al Romsilva. Nu mai ştiu exact, dar parcă s-a întâmplat în urmă cu două ierni, când viscolul şi zăpada au blocat mai multe şosele importante, inclusiv cele două autostrăzi amărâte pe care le avem.

Atunci Solovăstru a făcut un calcul şi a demonstrat că perdelele forestiere costă mult mai puţin decât dislocarea unor pereţi de zăpadă care pot avea înălţimea de ordinul metrilor. Mai mult, aceleaşi perdele forestiere pot proteja drumurile şi în timpul verii, când vânturile puternice aduc mari cantităţi de praf de pe câmp, îngreunând vizibilitatea, deci traficul rutier.

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 792



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ruben -- (1-July-2011 )
idea perdelelor forestiere apartine nu lui solovaastru ci profesorului Marian Ianculescu care in perioada 2000 - 2004 pe cand era deputat a promulgat o lege in acest sens :) legea sta de ani buni pe rafturi si nu o pune nimeni in aplicare, iar domnul Solovastru probabil ca a gasito :))

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI