Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Perspectivele filierei de cereale din România

Peste 70 de participanţi, reprezentând diferitele segmente ale sectorului cerealier: producători, procesatori şi furnizori au participat la seminarul „Perspectivele filierei de cereale din România“, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), în parteneriat cu Serviciul Economic din Bucureşti, Ambasada Franţei în România, pe data de 6 martie.

Scopul evenimentului a fost acela de a prezenta publicului modelul francez de structurare în filiere şi avantajele pe care acesta le prezintă pentru actorii implicaţi în activităţi legate de producţia, transformarea şi distribuţia unui produs agricol sau a unei întregi game. „O filieră este construită în jurul a trei piloni: consumatorul final, transformatorul şi producătorul; ei sunt legaţi printr-un contract şi solidari în asigurarea calităţii şi cantităţii asupra cărora s-au angajat. În România sunt încă puţine exemple de filiere structurate, însă este de dorit ca acest model să se multiplice pentru a putea da o vizibilitate tuturor actorilor din lanţul de producţie“, a declarat Arnaud Van Strien, preşedintele grupului de lucru agricol şi agroalimentar din cadrul CCIFER.

În partea a doua a evenimentului reprezentanţii a trei societăţi franceze din România au prezentat aspecte legate de experienţa lor şi organizarea filierei: Florin Constantin – Euralis Semences, Pierre-François Mahieu – Soufflet Agro şi Frederic Randag – Expur România.

Acest seminar este primul dintr-o serie de 4 care vor fi organizate în 2012, următoarele având ca teme: structurarea filierei laptelui, politica agricolă comună şi situaţia fondului funciar, gestiunea riscului financiar şi comercial în sectorul agricol.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România reuneşte peste 300 de companii aderente, care activează în sectoare variate, în care se poziţionează adesea pe primul loc. În 2010, companiile membre CCIFER au realizat o cifră de afaceri globală de 20 mld. euro şi au peste 110.000 de angajaţi.

Păduri în valoare de 3,5 miliarde euro, furate pe faţă

„Federaţia pentru Apărarea Pădurilor semnalează opiniei publice litigiul existent între statul român şi o fundaţie de drept privat referitor la dreptul de proprietate asupra unei averi estimate la peste 3,5 miliarde de euro“ – a declarat Marian Stoicescu, președintele acestei federații, în cadrul unei recente conferințe de presă.

Domnia sa a afirmat că un grup de 22 de persoane fizice, constituite într-o fundaţie de drept privat, intitulată pompos Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB), vrea să fure pe față, 166,813 ha de păduri din proprietatea statului, aflate pe teritoriul Direcției Silvice Suceava, din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva.

Tartorul Zainea

Fundația, înfiinţată în 2000, este condusă de Vasile Zainea, zis IPS Pimen. Are sediul în Suceava și vrea să pună mâna și pe 160 de clădiri care se află pe acele terenuri, majoritatea sedii de cantoane sau ocoale silvice.

FBORB se doreşte a fi continuatoarea unei persoane juridice de drept public, căreia i-a preluat şi numele, înfiinţată în anul 1925, care nu era altceva decât administrator al unor păduri, nicidecum proprietar.

„Au existat încercări de a se reglementa printr-o lege reactivarea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, ca fundaţie specială de drept public, dar acest proiect de lege a fost respins de Senatul României în decembrie 2009 şi de Camera Deputaţilor în februarie 2010, proiectul neavând nici susţinerea Guvernului“ – a afirmat Stoicescu.

Procese incorecte

Conform celor spuse, continuitatea fundaţiei de drept public prin fundaţia de drept privat a fost soluţionată prin Hotărârea instanţei supreme în anul 2005.

În martie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a casat Hotărârea Curţii de Apel Timişoara, implicit pe cea a Tribunalului Suceava, trimiţând spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj cazul de revendicare imobiliară formulat de FBORB. Totodată, ICCJ a transmis Curţii de Apel de la Cluj „obiectivele pe care instanţele anterioare le-au trecut cu vederea la judecarea acestui caz şi care vor trebui să fie reanalizate“. Acest lucru trebuie făcut în ceea ce priveşte dovedirea dreptului de proprietate de către FBORB, precum şi încuviinţarea probei cu expertiză tehnică pentru identificarea terenurilor revendicate ca întindere şi vecinătăţi. Motivul este că unele din terenuri sunt situate în Ucraina, altele, pe raza altor judeţe, sunt străbătute de drumuri naţionale, judeţene sau locale, iar o parte se află în proprietatea unor persoane fizice, ca urmare a aplicării legilor fondului funciar.

În prezent, procesul dintre Statul Român şi FBORB este în desfăşurare la Curtea de Apel Cluj.

„Poziţia Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor este că acest litigiu, ca şi multe altele asemănătoare, nu trebuia să aibă loc dacă Legea nr. 247/2005, privind reconstituirea dreptului de proprietate, avea în vedere importanţa pădurii şi faptul că, prin lege, pădurea este un obiectiv de interes naţional. De asemenea, acest litigiu nu trebuia să existe dacă aceeaşi lege nu dovedea o atitudine profund discriminatorie faţă de proprietatea forestieră“ – a conchis Stoicescu.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor este o organizaţie non-guvernamentală, care cuprinde organizaţii profesionale, sindicale din sectorul silvic, organizaţii ale proprietarilor de păduri, precum şi membri ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“.

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2012

Vizualizari: 595


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI