Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Programe de vaccinare contra paramixovirozei la porumbei (ll)

Pe cât posibil ar trebui să se ţină cont de situaţia epidemiologică a evoluţiei paramixovirozei (implicit a bolilor imunosupresoare, astăzi o realitate de necontestat, din păcate: circoviroza, adenoviroza, micotoxine etc.) într-o comună, judeţ, regiune, ţară etc.

La tineret: Varianta I: În situaţia favorabilă („lipsa“ ameninţării paramixovirozei) se vaccinează la vârsta de 21-28 de zile cu vaccin inactivat, apos sau uleios (indiferent de tipul vaccinului sau producătorul de vaccin).

Varianta II: În situaţii nefavorabile (posibila apariţie a paramixovirozei) se vaccinează la vârsta de 21-28 de zile şi rapel după 3-4 săptămâni, tot cu vaccin inactivat (indiferent de tip sau producător).

Varianta III: În situaţia apariţiei paramixovirozei (cea mai dramatică), se vaccinează cu vaccin viu (tulpina La Sota), administrat oculoconjunctival la vârsta de 3 săptamâni, urmat de administrarea de vaccin inactivat apos/ uleios (posibil simultan sau după 2 săptămâni), care poate fi chiar repetat la 6 luni în cazuri grave de epizootie cu paramixoviroză (indiferent de tipul vaccinului inactivat sau de producător).

La adulţi: La adulţii multivaccinaţi (deci cu vaccinări multiple), de obicei e necesară o singură vaccinare anuală contra paramixovirozei (cu orice tip de vaccin inactivat, apos sau uleios, indiferent de producător). Teoretic, ideal ar fi să se facă determinări serologice ale titrului antiparamixoviroză, iar când titrul scade sub pragul de protecţie să se facă vaccinarea, în special la tineret (indiferent de vaccin).

În caz de apariţie a paramixovirozei se vaccinează de necesitate-urgenţă, porumbeii cu vaccin viu cu tulpina La Sota (Avipestisota), oculoconjunctival/ nazal (atenţie, 1 doză porumbel = 5 doze de găină), astfel: 1 flacon de 100 doze găină (adică 20 doze porumbei) se diluează cu 4 ml apă distilată şi se administrează câte o picătură de vaccin diluat în fiecare ochi şi nară, adică 4 picături/porumbel.

În ziua vaccinării se administrează antiinflamatoare (de tipul acidului acetilsalicilic – aspirină, 1 comprimat / 10 porumbei sau ACESAL) sau tranchilizante (Prometazina: Romergan sau Alergotrat), în scopul sedării porumbeilor emotivi (pot apărea accidente grave, chiar stop cardiac, din cauza stresului de manipulare şi vaccinare).
Pentru combaterea stresului se vor administra vitamine, în special Vitamina C (care e necesară pentru sinteza glucocorticoizilor). De asemenea, şi vitaminele A, E, B „îmbunătăţesc“ apărarea sistemului imun.

Vitaminele utilizate ca antistres, vor fi administrate cu 24 de ore înaintea vaccinării (posibilului stres) şi pe întreaga durată a stresului (ziua vaccinării). Se va utiliza întotdeauna apa de băut proaspătă. Vitamina C se administrează în doza de 1 gram / litru de apă, iar celelalte vitamine (A, D3, E + B complex) în doza de „atac“ (mai mare decât doza uzuală, nutriţională).  Uneori se pot administra antiinfecţioase pe perioada de stress pentru a împiedica bacteriile oportuniste de a infecta păsările imunosupresate sau debilitate de stres. Se va utiliza în special Eritromicina (de exemplu Eritrom 6%), care stimulează secreţia de interleukine de către leucocite, care este expresia acţiunii de imunostimulare. Utilizarea antiinfecţioaselor e necesară în cazul riscului apariţiei infecţiilor bacteriene (inclusiv micoplasmoza).

Antiinfecţioasele (Eritromicina) pot fi administrate 2 zile înainte de vaccinare, în ziua vaccinării după administrarea vaccinului şi încă 2 zile după vaccinare.  De asemenea, vor fi utilizate imunostimulatoare din extracte naturale vegetale (KING-HERBS), care stimulează sinteza de interferon sau de sinteză: LEVAMISOL (¼ din doza antihelmintică, adică 2,5 mg s.a. LEVAMISOL / porumbel / zi, 3 zile, repetat periodic) sau DIMETILGLICINA, care pot „creşte“ titrul anticorpilor antiparamixoviroză.

CONCLUZII: Nu există noi tipuri de paramixovirusuri în România. Recrudescenţa apariţiei manifestărilor clinice de paramixoviroză e legată strict de interferenţa cu „noile“ boli apărute în ţară. Statusul epidemiologic relativ „calm“ din trecutul columbofiliei autohtone e supus astăzi unei continue presiuni infecţioase majore. Evoluţia dramatică a circovirozei, adenovirozei, micotoxicozelor asupra stării de sănătate a porumbeilor (în special a tineretului columbar) impune o mai atentă strategie de supraveghere a bunăstării acestora.

Dr. Cătălin TUDORAN
Laborator Diagnostic Patologie Aviară - Columbofila Romvac
Medic primar veterinar
Cercetător ştiinţific grad lll
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 1, 1-15 IANUARIE 2012

Vizualizari: 2187


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI