Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Rapool, prima filială în România

Sala de conferinţe a Hotelului Intercontinental din Bucureşti a fost ocupată aproape complet de fermierii interesaţi de noii hibrizi de rapiţă Clearfield, prezentaţi la inaugurarea primei filiale a Rapool Ring în România.

„Această companie face parte din marea familie germană Saaten Union și este considerată cel mai important producător de semințe de rapiță din Europa“ – a declarat George Aldescu, director general al Saaten Union România.

La eveniment au fost prezenți Georg Gay, director general al Rapool România, Frank Grosse, director al Diviziei internaționale (NPZ), Katrin Beyermann, Divizia internațională (NPZ) şi alţi reprezentanţi ai acţionariatului firmei.

O poveste de succes

De la aceştia am aflat că firma germană se ocupă cu ameliorare, producere şi vânzări de sămânţă. Își comercializează semințele atât în Europa, cât și în America de Nord și de Sud sau chiar în Australia.

„Povestea Rapool este una de succes. Obiectivele inovatoare au fost stabilite încă de la înființarea organizaţiei, în 1974“ – a spus Grosse.

Domnia sa a amintit realizările companiei, specializate numai pe rapiță. „În fiecare an se obțin aproximativ 6.000 de hibrizi noi, dintre care peste 100 ajung în faza de omologare. Aceste rezultate pozitive se obțin prin alocarea a 15% din venit, care este constant investit în cercetare și ameliorare.“

Frank Grosse a mai vorbit despre tendința de creștere accentuată a suprafeței cultivate cu rapiță, în toate țările, inclusiv România. De asemenea, a adus în discuție importanța acestei culturi în obținerea de biodiesel, uleiul de rapiță fiind considerat cel mai bun pentru amestecul cu motorină.

Cultura rapiţei, cea mai mare creştere

„Cultura rapiței de toamnă a înregistrat cea mai mare creștere din sectorul vegetal atât în Europa, cât și în România. Promisiunea, pe care o facem astăzi și pe care Rapool o respectă în alte 11 țări europene este că vom susține acest fenomen, printr-un aport considerabil de experiență și performanță, pentru un beneficiu sporit adus progresului geneticii, orientat spre viitor“ – a afirmat George Aldescu, directorul general al Saaten Union România.

În opinia sa, este nevoie de hibrizi din generaţia nouă, de mare productivitate, cu conţinut sporit de ulei şi însuşiri superioare în diferite etape, cum ar fi dezvoltarea după semănat, rezistenţa la iernare, timpurietatea, rezistenţa la principalele boli sau maturarea uniformă.

Portofoliul de hibrizi

Aldescu a vorbit cu această ocazie despre hibrizii noi de rapiţă, care pot fi însămânțați în toamna 2012: Abakus – de talie medie, foarte bună rezistenţă la spargerea silicvelor; Sherpa – cu densitate foarte mare de silicve și conţinut superior în ulei; Rumba – timpuriu, de talie mică (aproximativ 150 cm), cu foarte bună rezistență la iernare.

Însă cei mai importanți sunt hibrizii de tip Clearfield: WRH 350 CL, WRH 351 CL, RAP 0953 CL și NPZ 0951 CL, al căror potenţial de producţie este de peste 5 t/ha.

Auditoriul s-a arătat interesat și de hibrizii de primăvară, în condițiile în care toamna a fost secetoasă, iar culturile, compromise. Aceștia sunt  Achat (tardiv, recomandat în zonele cu perioade lungi de vegetaţie) și Makro (plasticitate ecologică foarte bună, recomandat în toate zonele de cultură a rapiţei).

Traian Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 4, 16-29 FEBRUARIE 2012

Vizualizari: 1479


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI