Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Satele româneşti, în luptă cu molimele vremurilor

Medicii şi asistenţii, lipsă la apel

Deficit de medici în toată ţara, aşa ar suna o concluzie succintă a Ministerului Sănătăţii, dacă ar da un comunicat în acest sens. În unele zone, mai mult decât în altele. La ţară, mai pregnant ca la oraş. De pildă, lipsesc de peste tot specialiştii în medicina de urgenţă, în terapia intensivă, în radiologie, în anatomia patologică, apelându-se la doctori pensionari. În judeţul Vaslui, doar ceva peste jumătate din numărul posturilor de medici şi asistente medicale este acoperit. Din cele 380 de posturi de medici specialişti, de care e nevoie, numai 225 sunt ocupate. La asistente mai e nevoie de vreo 300 de angajate ca să nu mai fie lipsă de personal.

Motivul pentru care vorbim de deficit? Păi salariul mic, imposibilitatea de afirmare, lipsa unei locuinţe de serviciu, distanţa de cel mai apropiat oraş...
Nici unităţile medicale din Arad nu au schema completă. Mai sunt necesari peste o mie de oameni, medici şi cadre medii, care să lucreze în sistem, ca dispensarele şi spitalele să poată lucra la capacitatea necesară. Se pare că acest deficit este dat de faptul că mulţi s-au îndreptat, dacă nu către alte state din UE, măcar către alte domenii mai bănoase de la noi din ţară.

Judeţul Ialomiţa se confruntă de mai multă vreme cu o acută criză de personal medical. Pe de o parte este faptul că plaiurile încinse ale Bărăganului nu oferă prea multe facilităţi celor care se ocupă de sănătatea oamenilor. Cele mai multe comune nu pun la dispoziţia acestora nici casă, nici masă, nici teren agricol, aşa cum se procedează în alte colţuri de ţară.

Pe de altă parte, salariile din domeniul sănătăţii nu sunt deloc atractive. Aşa că unii medici, cum e doctoriţa din comuna Adâncata, impun, cu de la sine putere, taxe pentru eliberarea de reţete medicale: 5 lei, adică 50.000 de lei vechi. Asistentele medicale impun şi ele, tot ca să trăiască, un tarif pentru făcut injecţii, unul pentru luat tensiunea, altul pentru vorbit cu doctorul ca să elibereze medicamentele cele mai bune. Deficitul de personal medical este, la acest moment, în Ialomiţa, de aproape 150 de persoane.

Tot mai mulţi bolnavi

Şi, ca un făcut, riscul îmbolnăvirilor, de orice fel, creşte. Poate e stresul de vină, poate clima în schimbare continuă, poate grijile cotidiene, poate alimentaţia proastă. În satele din Mehedinţi este nocivă şi apa de băut, pentru că pânza freatică este aşezată pe zăcămintele de cărbune, fapt care duce la îmbolnăvirea rinichilor, uretmie numindu-se boala care duce oamenii la dializă de câteva ori pe săptămână. De altfel, şi în Prahova, la Urlaţi, Brazi, Negoieşti, Boldeşti Scăieni apa este una care duce la diverse boli, având gust de petrol. La Drajna, apa este atât de sărată încât este folosită la punerea murăturilor.

Diabetul face şi el tot mai multe victime. Nici cancerul nu se lasă mai prejos. Foarte important este faptul că nu numai persoanele în vârstă pot contacta diferite boli. Nu sunt scutiţi nici tinerii, nici măcar copiii de îmbolnăviri grave şi serioase.

La întrebarea de ce ne îmbolnăvim, nu avem însă un răspuns ferm. Şi, din nefericire, nu avem nici remedii concrete, pentru că medicamentele, unele foarte scumpe, încep fie să nu se mai găsească, fie nu mai pot fi cumpărate, pentru că nu mai sunt pe lista compensatelor. În 2010 vor beneficia de compensare de 90% la medicamentele costisitoare solicitate pacienţii cu pensii sub 700 de lei. Teoretic, pentru că practic s-ar putea să nu fie, ca şi în 2009, fonduri pentru asta.

Incompetenţă sau rea-voinţă?

Ei, şi nu putem să nu atingem un foarte important capitol al sistemului medical: profesionalismul medicilor. Mult mai des decât ar trebui, auzim de diverse cazuri şi situaţii în care personalul medical nu îşi face datoria faţă de bolnavi. Se duc oameni de la ţară la spital pentru o colică renală şi pleacă în sicriu. Alţii rămân mutilaţi pe viaţă, din cauza unor greşeli efectuate de medici. Foarte mulţi bolnavi sunt trataţi de sus de medici doar pentru că sunt de la ţară. Unora, pur şi simplu, nu li se acordă atenţie pentru că nu dau cuvenita - în accepţia unora dintre medici - şpagă.

Desigur, nu generalizăm, vorbind despre personalul medical din mediul rural. Sunt şi medici care îşi desfăşoară onorabil activitatea, fără să aştepte, fără să pretindă, fără să primească nimic în schimbul a ceea ce fac, profesional vorbind. Dacă am fi să facem comparaţie cu oraşul, la ţară personalul medical este mult mai devotat faţă de pacienţi, dar marea lor dezamăgire este neputinţa în faţa greutăţilor materiale şi financiare.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2010

Vizualizari: 636



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI