Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Ştiaţi că…?

…Lămâiul vine din civilizaţiile apuse

În cultura egipteană, spre exemplu, lămâiul pare să fi avut un rol aparte, fiind prezent în multe dintre pictu­rile templului Karnak. În Europa, primele scrieri despre lămâi îi aparţin lui Theophrastus, documente ce datează din anul 350 înainte de Hristos. În secolul patru, apare şi pe teritoriul Turciei, unde au fost descoperite picturi cu lămâi şi portocali vechi de 300 de ani, precum şi în Grecia şi Africa de Nord. Potrivit istoriei, cel care a adus lămâiul în aceste regiuni a fost Alexandru cel Mare. Şi în Roma Antică au fost descoperite picturi care reprezentau lămâiul. Un factor important care a dus la răspândirea lămâiului în Spania şi Siria l-a constituit căderea puternicului Imperiu Roman şi invaziile barbare care l-au dus în aceste regiuni.

...Portocalul a fost un fruct râvnit de regii lumii

Citrus sinensis, aşa cum este cunoscut în termeni ştiinţifici portocalul, apare în consemnările istorice începând cu anul 1400. În timp, acest fruct s-a dovedit a fi foarte râvnit de regii lumii, care au găsit tot felul de soluţii de a-l aduce în ţara lor. Originea portocalului a fost descoperită de Vasco da Gama, care într-una din călătoriile sale prin lume a ajuns şi în India în anul 1489. Portocalul s-a bucurat de multă apreciere, fiind cultivat în multe colţuri ale lumii pe scară intensivă. Un exemplu elocvent este Spania, unde în anul 1707 existau plantaţii întregi de portocali.

...Mango este cel mai consumat ruct de pe glob

Originar din ţări precum India, Malaezia şi Burma, mango a ajuns cu timpul să fie un pom apreciat pentru fructele sale în întreaga lume. De altfel, potrivit statisti­cilor, fructele de mango sunt printre cele mai căutate, fiind consumate cel mai adesea în stare crudă. Astăzi, mango creşte în sud-estul Asiei şi Australiei, în Africa, în zona tropicelor şi în zona Mării Caraibilor. În toate aceste regiuni, mango are o istorie îndelungată de aproape şase milenii. Însă pentru multe civilizaţii nu este doar un simplu pom roditor, fiind asociat cu diferite religii precum cea hindusă. Pentru una dintre ţările sale de origine, India, mango a reprezentat multă vreme un simbol important.

...Măslinul se înrudeşte cu... iasomia

Olea europaea sau măslinul îşi are originile în zona de est a coastei Mediteraneene, din sudul Mării Caspice şi până în Liban. Deşi a fost descoperit de foarte multă vreme, abia în urmă cu şase milenii oamenii au aflat ce proprietăţi aparte au fructele de măslin. Din acel moment măslinul a început să joace un rol mult mai important în viaţa omului, uleiul extras din fructele sale fiind folosit la prepararea unor mâncăruri diverse şi uneori chiar ca medica­ment pentru tratarea diferitelor răni. Cu timpul, măslinul a devenit atât de preţios încât cel care îndrăznea să taie un astfel de copac risca să fie pedepsit cu moartea. Cultivarea măslinilor a început să se practice din ce în ce mai intensiv, astfel că în Grecia Antică creşterea lor se realiza  după reguli foarte clare în ceea ce priveşte alinierea şi distanţa dintre pomi.

Laura Dobre
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 12, 15-30 IUNIE 2010

Vizualizari: 813



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI