Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Uniunea Europeană, în date şi cifre
Pilonul pentru cooperarea poliţienească şi judiciară în materie penală - ultimul pilon al politicii Uniunii Europene

Formal cunoscut sub denumirea de Pilonul Justiţiei şi Afacerilor Interne, acesta este specializat pe cooperare în domeniul aplicării legilor şi combaterea rasismului. Se bazează pe cooperarea interguvernamentală mai mult decât celelalte două piloane. Acest lucru se transpune în faptul că intervenţia Comisiei, Parlamentului sau a Curţilor este minimă. Pilonul pentru cooperarea poliţienească şi judiciară în materie penală este responsabil pentru politicile care includ şi sistemul european care reglementează mandatul de arestare.

Prin Tratatul de la Maastricht, statele membre au decis că, pentru atingerea obiectivelor Uniunii şi în mod special obiectivele legate de libera circulaţie a persoanelor, următoarele domenii sunt de interes comun: traficul de droguri şi traficul de arme, traficul de carne vie, terorismul, terorismul şi infracţiunile împotriva minorilor, crima organizată, corupţia, coruptibilitatea şi înşelăciunea, azilul, politicile imigraţiei şi politicile care vizează cetăţenii din ţările lumii a treia etc.

Pilonul pentru cooperarea poliţienească şi judiciară în materie penală are în subordine trei agenţii: Poliţia Europeană (Europol), care are rol de coordonare şi strângere de informaţii, un organism european pentru îmbunătăţirea cooperării judiciare (Eurojust) şi Colegiul European de Poliţie (CEPOL) care intermediază cooperarea academiilor de formare naţionale.

EUROPOL este agenţia de investigaţii criminale a Uniunii Europene. Statutul acesteia este multidisciplinar şi are în componenţă nu numai ofiţeri de poliţie, dar şi alţi angajaţi ai agenţiilor din domeniul judiciar: serviciile vamale şi de imigraţie, poliţia de frontieră şi poliţia economică etc.

EUROJUST este agenţia responsabilă cu îmbunătăţirea cooperării în domeniul judiciar şi are în componenţă procurori, magistraţi şi ofiţeri de poliţie din partea fiecărui stat membru. Scopul acestora este de a spori efectivele autorităţilor naţionale atunci când investighează şi judecă actele de trecere ilegală a frontierelor şi cazurile de crimă organizată.

CEPOL este Colegiul European de Poliţie şi în cadrul acestuia se organizează anual peste 80 de cursuri, seminarii şi conferinţe. Implementarea activităţilor dezbătute se face în cadrul institutelor de poliţie din fiecare stat membru şi acoperă un domeniu foarte larg de subiecte.

În următoarea ediţie vă vom prezenta date referitoare la Acordul Schengen.

Verificaţi-vă cunoştinţele!

Răspunsul corect la întrebarea din numărul anterior este c – Cehia.

Pe ce dată va fi organizat în România scrutinul pentru alegerile europarlamentare 2009?
a. 4 iunie
b. 5 iunie
c. 6 iunie
d. 7 iunie

Răspunsul corect... în numărul viitor al revistei Lumea Satului. Succes!

Glosar de termeni

Alegeri europarlamentare

Este termenul folosit pentru alegerile care se organizează, din cinci în cinci ani, pentru membrii Parlamentului European. Următoarele alegeri europarlamentare sunt programate în acest an în perioada 4-7 iunie şi vor avea loc în toate cele 27 de state membre.

Cu această ocazie vor fi aleşi 736 de membri, în urma votului celor 500 milioane de cetăţeni europeni, ceea ce va marca cea mai importantă sesiune de alegeri transnaţionale din istorie. În urma votului, românii vor fi reprezentaţi în Parlamentul European de 33 de europarlamentari, în loc de 35 ca până acum. Această schimbare a intervenit ca urmare a revizuirii numărului de locuri atribuit fiecărui stat membru în parte.

Aurora DUMITRESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.9, 1-15 MAI 2009

Vizualizari: 665֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI