Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Urmează a doua mare împădurire

România ţinteşte aducerea pădurilor la nivel european, unde procentul de acoperire se ridică la aproape 40% sau chiar 80% în ţările nordice (media este de 33%), în timp ce la noi abia ajunge la 26% din suprafaţa ţării.  Iată de ce Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că una dintre priorităţile mandatului său o constituie împăduririle.  „Prioritatea absolută, am mai declarat, este absorbţia fondurilor europene. A doua, împăduririle. Vom avea programe speciale, vom relua unele hotărâri de guvern mai vechi, care încă nu au fost aplicate. 

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este responsabilă cu aceste proiecte, în cadrul cărora vor fi împădurite terenuri degradate şi terenuri abandonate. În acest scop, vom elabora o ordonanţă de urgenţă, imediat după ce începe Parlamentul să lucreze, care va viza exproprierea în interes public, în care vom introduce toate aceste terenuri. De asemenea, vom transfera de la ADS toate terenurile care pot fi împădurite“ – a afirmat Sârbu.

Suprafeţele împădurite, de şase ori mai mari

Anul acesta, Romsilva şi-a propus să planteze puieţi pe 36.000 de hectare, iar în anii următori va mări suprafaţa până la 100.000 ha anual, de aproximativ şase ori mai mult decât în 2008. Precizăm că, anul trecut, programul de împădurire a prevăzut lucrări de regenerare pe o suprafaţă de 15.400 ha, din care 49,25% prin regenerări naturale. Atunci, în campania de primăvară au fost împădurite 10.425 ha, ceea ce reprezintă 107,4% din programul campaniei şi 67,7% faţă de întregul an. Romsilva a mai împădurit, în campania de toamnă a anului 2008, o suprafaţă de 4.921 ha, din care 2.047 ha prin regenerări naturale şi 2.874 ha prin plantări.

Sosesc şi fondurile europene

Noile programe de împădurire vizează şi absorbţia de fonduri europene. Fapt este că, din acest an, se acordă primele subvenţii. Comisia Europeană a prevăzut, în cadrul programelor de dezvoltare rurală, o măsură specială, denumită Prima împădurire a terenurilor agricole, codificată 221. Este finanţată din fonduri publice comunitare şi naţionale şi are ca scop înfiinţarea de păduri. Această formă de sprijin este prinsă de MAPDR în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, alături de Măsura 223, Prima împădurire a terenurilor nonagricole – care va deveni operaţională abia în 2010. Menţionăm că Măsura 221 a fost deja activată de la 1 ianuarie 2009. Conform MAPDR, contribuţia totală a fondurilor publice comunitare este de 229,3 milioane de euro, din care 80% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 20% de la Bugetul de stat.

Ce terenuri agricole pot fi împădurite

Pentru a fi eligibile, terenurile agricole trebuie să fie situate în extravilanul localităţilor, să fie în exploatare agricolă curentă de cel puţin 2 ani, să înregistreze randamente scăzute la hectar, să fie întreţinute în bune condiţii agricole şi de mediu. De asemenea, trebuie să prezinte risc de degradare din cauza unor factori de mediu sau să fie situate în apropiere de alte păduri ori în zone aflate sub incidenţa Programului Naţional pentru Perdele de Protecţie. Obligatoriu, acele terenuri trebuie să fie înregistrate în Registrul Agricol al Consiliului local şi în evidenţele cadastrale.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1836



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI