Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

USAMV Cluj-Napoca la 140 ani

Pe parcursul celor zece zile au avut loc întâlniri, mese rotunde, prezentarea ultimelor realizări ale universităţii privind noile construcţii, dotările cu aparatură de ultimă generaţie inclusiv a Staţiunii Didactice Experimentale.

Prima decadă a lunii octombrie 2009 a fost marcată de o serie de manifestări prilejuite de aniversarea a 140 de ani de existenţă a învăţământului agronomic clujean, moment de excepţie pentru mediul academic românesc, pentru foştii şi actualii studenţi ai reputatei instituţii de învăţământ, pentru clujeni.

Într-una din zile, cea mai importantă din cele zece, în prezenţa unui important auditoriu, rectorul universităţii, prof. univ. dr. Doru Pamfil, a făcut o trecere în revistă a evoluţiei şcolii agricole din capitala Transilvaniei de la începuturile sale până în prezent.
Aula Universităţii a găzduit cu acelaşi prilej un eveniment deosebit: ceremonia de conferire a titlului de Doctor honoris causa al USAMV Cluj Majestăţii Sale Regele Mihai I, ca o recunoaştere a meritelor Casei Regale privind întemeierea şi susţinerea acestui lăcaş de „învăţătură agricolă“.

Au mai fost dezvelite bustul primului rector al Universităţii Mihai Şerban – 1919-1922, 1927-1940 şi placa comemorativă 140 de ani – 1969-2009.
În prezent, Universitatea clujeană de Ştiinţe Agricole se dezvoltă în contextul extinderii ariei învăţământului superior european.

Premisele sincronizării şi integrării europene a USAMV există deja. Conturarea şi cristalizarea lor reprezintă consecinţele unei politici instituţionale constructive, începute în perioada postdecembristă şi articulate ferm în anul 2000. Din acest moment, strategia universităţii a fost orientată înspre cercetarea de performanţă şi spre excelenţă în formare. Acest fapt a permis, în primul rând, restructurarea sistemului de învăţământ după „modelul Bologna“ şi, în cadrul lui, extinderea segmentelor consacrate pregătirii masterale, doctorale şi postdoctorale.

În al doilea rând, reorientarea politicii instituţionale a constat în demararea unui program amplu de dotare şi de cercetare focalizat pe domeniile de vârf din ştiinţele vieţii. Consecinţele vizibile ale schimbărilor sunt atractivitatea incontestabilă a universităţii, concretizată într-un număr de peste 7.000 de studenţi, precum şi contractarea unui număr remarcabil de proiecte de cercetare care au permis clasarea recentă a universităţii pe primul loc în ţară.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2009

Vizualizari: 595



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI