Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

ADS, mai atentă la concesionare

Pornită din necesitatea asigurării unei exploatări eficiente a terenurilor agricole care să permită modernizarea agriculturii României şi atingerea standardelor existente de mult timp în alte ţări, implementarea programului Renta Viageră Agricolă, demarat încă din 2005, continuă să stimuleze şi astăzi comasarea micilor proprietăţi de teren.

Agenţia Domeniilor Statului, prin Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă, se ocupă de acest program, care în 2006 avea ca obiectiv cumularea unui număr de 100.000 ha aferente cererilor depuse. Despre ce se întâmplă astăzi legat de rentieri şi concesionari discutăm cu vicepreşedintele ADS, domnul Adrian Stan.

Rep.: S-a schimbat ceva după aderare? Am văzut mare aglomeraţie la dumneavoastră. Ce se întâmplă?

A.S.: Aglomaraţia nu este neapărat legată de intrarea în Uniunea Europeană. Ce aţi văzut la noi sunt rentierii agricoli, cei care vor beneficia de renta viageră, un program iniţiat în 2005 odată cu apariţia Legii nr. 247, care sperăm să aibă succesul pe care l-a avut şi anul trecut. Dacă în acel an am reuşit concentrarea a doar 30.000 ha, în 2006 am primit peste 20.000 de dosare cu 100.000 ha aferente, ceea ce nu este deloc puţin.

Rep.: Care sunt beneficiile pe care le aduce renta viageră?

A.S.: Cei care o obţin sunt persoanele cu vârsta de peste 62 de ani care au terenuri de sub 10 ha, dar nu le mai pot lucra. Aceştia dau terenul în arendă sau îl vând şi primesc anual 50 de euro pentru cel arendat şi 100 de euro pentru cel vândut. În felul acesta ei îşi văd de bătrâneţe liniştiţi, iar de terenul respectiv beneficiază cei care pot să iniţieze o afacere în domeniul agricol.

Rep.: Ce licitaţii mai au loc în această perioadă, în ce condiţii şi care este suprafaţa pe care o mai are statul pentru concesionat?

A.S.: Suprafaţa totală pe care o administrăm la ora actuală este în jur de 500.000 ha, dar suprafeţele care se scot la licitaţie sunt mici pentru că cei care
le-au avut în concesiune nu au lucrat terenul sau nu au plătit şi noi le reziliem contractul şi scoatem din nou suprafaţa la concesionare. Se poate vedea un aflux foarte mare de investitori străini din Italia, Franţa, Germania, Olanda, care participă la licitaţiile de concesionare.

Rep.: Sunt, de altfel, foarte mulţi şi cei care cumpără terenuri în România datorită preţurilor relativ mici de la noi. Ar putea ADS, în colaborare cu Institutul de Economie Agrară, să stabilească un preţ real al terenului?

A.S.: Piaţa este cea care reglează cererea şi oferta şi trebuie precizat că ADS nu scoate la vânzare, nu a vândut şi nici nu are legislaţie pentru a face acest lucru în următoarea perioadă. Noi suntem într-un proces de retrocedare a terenurilor, iar celor rămase li se va decide ulterior destinaţia.

Rep.: Mai are mult de recuperat agenţia de la acei rău-platnici pe care i-aţi amintit mai devreme?

A.S.: Da. Sunt sume importante datorate de ani de zile. Din păcate, multe dintre IAS-uri, după ce au fost privatizate, au intrat în faliment şi sunt şanse mici de a mai recupera banii datoraţi. Acum procedura s-a modificat, sumele sunt plătite pentru un an în avans, dar când se ajunge la termenul scadent şi plata nu este făcută punem oprire pe conturi şi urmărim ca banii să fie recuperaţi, iar terenurile să fie lucrate. Aşadar, încercăm ca pe viitor să ţinem mai mult cont şi de credibilitatea celor care concesionează.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2007

Vizualizari: 615֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI