Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Zile de vis într-o plantaţie de mure altoite

Într-un sat mic de la marginea judeţului Prahova, se întinde, pe 2.500 de metri pătraţi, cea mai însemnată plantaţie de muri altoiţi din România. Şi, poate mai important chiar decât asta, este faptul că fructele obţinute sunt sută la sută ecologice. Aşa cum vrea şi recomandă Uniunea Europeană...

Din păcate, pe lângă faptul că prahoveanul nu a iniţiat nişte contacte cu doritori ori fabrici din Europa, nu există piaţă de desfacere nici în România.

Fără pretenţii

Nu pot, când mă gândesc la Vasile Muraru Ion din satul Poiana Trestiei, aparţinând de comuna prahoveană Cosminele, să nu-mi amintesc de Peneş Curcanul, poezia copilăriei noastre: „Ne dase nume de curcani un hâtru bun de glume./Noi am schimbat lângă Balcani porecla în renume“.

Aşa şi cu omul nostru Muraru, care cultivă mure ecologice într-un sat uitat de lume, dar posibil să fie curtat în scurtă vreme de marii producători de gemuri şi sucuri din Europa, dar şi de cei de medicamente şi cosmetice...

Totul a început ca un joc. Ca o curiozitate. Ca o nebunie – aşa cum au comentat consătenii lui. Zece butaşi de muri altoiţi, atâţia au fost la început. Omul i-a pus în bătătură, să-i aibă sub observaţie. Să vadă dacă au nevoie de soare torid, de apă multă, de protecţie contra gerului.

Dar butaşii s-au îndesit, fără să fie nevoie de nimic care să-i stimuleze şi să-i protejeze. Şi au început să dea rod. De la an la an mai mult. Mai spornic. Mai bun. Anul trecut, în cele două luni de producţie, august şi septembrie, s-a ajuns la patru tone de fructe.

Gospodarul le-a vândut prin pieţele din Prahova ori Bucureşti, pe la târgurile din jur, chiar de acasă, când a avut clienţi. Un kilogram de mure altoite se vinde, cel puţin anul trecut aşa a fost, cu ceva peste 10 lei. Dar cele din marile magazine, aduse de prin plantaţiile din Europa, costă cel puţin triplu şi, cel mai probabil, nu au calităţile celor de la Poiana Trestiei.

Îngrijirea, mai simplă ca orice

Plantaţia de muri nu necesită muncă multă. Practic, se îngrijeşte chiar mai uşor ca una de viţă-de-vie. La fel se sapă, se taie, se leagă, se bolteşte. Şi nici măcar nu se stropeşte, ca asta. Nici nu e nevoie de îngrăşăminte pentru fertilizare. Şi butaşii se înmulţesc repede. Când se coc fructele, e mai multă nevoie de mână de lucru, căci trebuie culese cam de două ori pe săptămână. Mai e şi desfacerea mărfii.

De regulă, în afară de stricăciunea pricinuită de grauri, nu sunt mure care să nu fie bune de valorificat. Perioada preconizată unei bune funcţionări a plantaţiei este de 15 ani, dar după acest interval butaşii vechi se pot înlocui cu alţii noi. Ca şi kilogramul de mure, butaşii de cultură, pentru înfiinţarea unui teren cu astfel de fructe, costă în jur de 10 lei.

Efecte terapeutice

Murele sunt indicate în tratamentul bolilor de rinichi, dar şi în gută, ulcere, gastrite, boli de piele şi de ochi, tumori bucale maligne. Aceste fructe au un conţinut bogat în calciu, magneziu, potasiu, mangan, fosfor, vitaminele A şi C. Industria farmaceutică şi cea cosmetică le-ar putea folosi cu succes în prepararea unor produse necesare tratării diferitelor afecţiuni.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 5, 1-15 MARTIE 2009

Vizualizari: 30567֩ Comentarii

 
֠ 1.     alexoni -- (11-March-2010 )
Cine a scris articolul nici macar nu s-a deranjat sa caute un pic pe internet.2500mp cea mai mare plantație?Doar in judetul Bihor sunt 15 HA de plantație intensiva de mure fără spini din cele mai bune soiuri, iar de mure altoiți nu știu de unde a auzit autoarea.Cred că cei de la SCDP Băneasa î-și fac cruce când citesc asemenea prostii!

֠ 2.     Ignat -- (16-August-2011 )
as dori si eu un nr de tel pentru a intria in posesia butasilor de mure.sau o adresa unde as putea cere mai multe informatii.Multumesc!

֠ 3.     tiberiu -- (6-September-2011 )
as dori si eu sa cumpar butasi mure dar nu stiu de unde sa ii iau

֠ 4.     daniela manea -- (3-October-2011 )
Buna ziua!Nr.de tel este 0244 228094, Vasile Moraru Ioan.El are aceasta plantatie in com.Cosminele, jud.Prahova.

֠ 5.     pop vasile -- (5-January-2012 )
Buna ziua si LA MULTI ANI am citit cite ceva despre mure si as dori si eu sa infiintez o plantatie de 2500m2 dar soiurile din afara sint mai rezistente decit cele autohtone,si daca distanta de 2,5 3;m nu este prea mare ? din imaginile de la D muraru distanta este mai mica daca ma puteti ajuta si pe mine cu citeva informatii,dar si ce acte ai nevoie pt a vinde in piete [ORADEA]si daca in primul an axista ceva productie? CU MULTE MULTUMIRI VASILE POP

֠ 6.     tirca laurentiu -- (5-May-2012 )
vand butasi de mure fara tepi, soiul thornfree...pret in functie de cantitate 0729728400

֠ 7.     costy -- (28-August-2013 )
ce soi de mure are domnu Vasile Moraru Ioan

֠ 8.     sasa -- (14-November-2013 )
Vand butasi de mur din soiurile americane Thornfree si Smoothstem,productive(3-5 kg planta potential) sunt aclimatizate la noi in romania.. mai am disponibile 50 de butasi drajati de 2 ani 0762 555 818

֠ 9.     claud -- (4-August-2014 )
Cum aleg si obtin butasii de mure?

֠ 10.     klingo9 -- (2-November-2014 )
omul acesta a cutivat mure din 2004 cand nimeni din ro. nu mai cultivase asa ceva . smart ass .

֠ 11.     Cornel -- (30-June-2016 )
Vand MURE si BUTASI soiul Thornfree. Perioada de recoltare: iulie-septembrie. Pret kg mure 10lei.Pret butas 5 lei. La cantitati mari pretul se negociaza. Cantitate estimativa mure: 1000-1500kg. Cantitate estimativa butasi 800-1000buc. CONTACT: 0728971435 DEJ,jud Cluj Ileanda, jud Salaj

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu

© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI